Guvernul ar putea decide astăzi dacă programul de înnoire a parcului auto, finanţat cu banii din taxa auto, va cuprinde şi transportul public.
Sumele pe care statul le va obţine din taxa de poluare auto, care vor merge în totalitate la Fondul de Mediu, ar putea fi folosite şi pentru înnoirea parcului auto destinat transportului public, a declarat sâmbătă, la Realitatea TV, premierul Călin Popescu Tăriceanu. El a specificat că propunerea a fost avansată în cadrul dezbaterii publice referitoare la noua taxă auto, organizată de Academia de Advocacy, şi că va fi discutată în şedinţa de azi a Guvernului.
„Avem o propunere pe care o analizăm şi luni va trebui să tranşăm asupra ei, şi anume ca din Fondul de Mediu să dăm bani sub forma unei prime de casare pentru reînnoirea parcului, inclusiv la vehiculele din zona transportului public.
„Avem o propunere pe care o analizăm şi luni va trebui să tranşăm asupra ei, şi anume ca din Fondul de Mediu să dăm bani sub forma unei prime de casare pentru reînnoirea parcului, inclusiv la vehiculele din zona transportului public.
Această propunere mi se pare rezonabilă pentru că, într-adevăr, şi autobuzele care funcţionează în oraşe sunt foarte poluante şi trebuie schimbate“, a spus Tăriceanu. Din punctul de vedere al poluării, situaţia parcului de autobuze este dezastruoasă. Astfel, potrivit unei statistici a Registrului Auto Român, în ţară erau înmatriculate la sfârşitul anului trecut 21.875 de autobuze, dintre care 16.473 sunt non-Euro. Numărul autobuzelor echipate cu motor Euro 2 este de 677, alte 4.531 respectă standardele Euro 3, în timp ce doar 189 de autobuze sunt Euro 4. În cazul în care se va aplica şi pentru autobuze aceeaşi politică utilizată pentru autoturisme, municipalităţile care vor renunţa la autobuzele vechi vor primi în schimb un avans pentru achiziţionarea unora noi. Nici ministrul Mediului şi nici şeful Administraţiei Fondului de Mediu nu au putut fi contactaţi ieri pentru detalii.
Programul de înnoire a parcului auto, denumit şi programul Rabla, presupune acordarea a 4.000 de lei celor care renunţă la maşinile mai vechi de 12 ani, cu condiţia ca suma să fie folosită drept avans pentru achiziţionarea unei maşini noi. Începând din acest an, programul Rabla a fost extins şi la tractoare, urmând ca, pe acelaşi principiu, să fie acordaţi 17.000 de lei proprietarului unui tractor mai vechi de 12 ani.
sursa: cotidianul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu