luni, 7 septembrie 2009

Programul Rabla: trei masini vechi pentru una noua

Conform conditiilor fazei a treia a programului Rabla, persoanele fizice si juridice pot sa caseze cel mult trei masini vechi si, astfel, sa primeasca pana la 11.400 lei pentru a-si cumpara o masina noua, a anuntat miercuri Ministerul Mediului, dupa ce datele au aratat un succes limitat al programului pana acum. Decizia vine la o zi dupa ce datele Fondului de Mediu au aratat ca, in primele doua etape, programul a fost accesat doar pe jumatate.

Masura va intra in pachetul anticriza pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului, a anuntat Ministerul Mediului intr-un comunicat.
A doua etapa a programului Rabla a scos din circulatie doar 9.649 de autoturisme, dupa ce in prima etapa au fost scoase din uz 11.543 de autoturisme, din totalul de 40.000 disponibile pentru primele doua faze.

Guvernul a alocat 190 milioane lei pentru acest program in 2009. Scopul programului Rabla pentru anul curent este scoaterea din uz a unui numar de 50.000 autoturisme de la populatie. Guvernul a mai alocat 38 milioane lei pentru innoirea flotelor auto ale firmelor.

Noile norme pentru programul Rabla

Conform variantei a treia a programului, proprietarul unui autovehicul mai vechi de 10 ani, care este inmatriculat in Romania inainte de 31 decembrie 2006 si care a predat autovehiculul uzat spre casare unui operator economic autorizat, obtinand ulterior un certificat de distrugere, poate obtine un tichet valoric.

"Tichetele valorice sunt destinate exclusiv cofinantarii achizitiei unui autovehicul nou, putandu-se utiliza in acest scop contravaloarea cumulata a unui numar de maximum 3 tichete valorice", a mai anuntat ministerul. Potrivit comunicatului, detinatorul tichetului valoric poate fi altul decat proprietarul autovehiculului predat spre casare.

Ministerul Mediului a mai precizat ca, pentru firme, tichetele valorice se elibereaza distinct de cele pentru persoane fizice, iar utilizarea lor se face numai pentru cumpararea de autovehicule noi pentru firme. "Persoanele juridice nu pot achizitiona autovehicule noi in nume propriu utilizand tichete valorice emise pentru persoane fizice. Acelasi regim se aplica si persoanelor fizice", se mai arata in comunicat.

Programul Rabla a murit, trăiască Programul Trei Rable!

Devansarea cererii viitoare de autovehicule, prin subvenţii, în perioada 2004-2008 a dus la prăbuşirea pieţei din 2009


În cazul în care o companie are un plan de afaceri defectuos are două şanse: ori dă ochii cu lichidatorii, ori renunţă la plan! În cazul programelor guvernamentale, eşecul nu atrage după sine renunţarea la respectiva iniţiativă, ci duce la majorarea fondurilor alocate programului. „Rabla” este un exemplu semnificativ în acest sens: deşi în primele două faze ale programului au fost vândute doar jumătate din maşinile disponibile pentru această perioadă, Ministerul Mediului propune „îmbunătăţirea” Programului prin permiterea casării a trei „rable” în vederea achiziţionării unei maşini noi. Firesc, pentru că, aşa cum afirma preşedintele american Ronald Reagan, „guvernul nu rezolvă probleme, ci le subvenţionează”
De la începutul anului, din totalul de 40.000 de maşini disponibile au fost scoase din circulaţie doar 21.000 de rable. Iar în a doua fază a Programului „Rabla” - numai o treime (9.696 din cele aproape 28.000 de maşini disponibile), conform statisticilor Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), instituţia prin care statul acordă finanţarea pentru cei care cumpără maşini noi şi le casează pe cele vechi.
Suma totală alocată de AFM în această fază a Programului a fost de 106.156.800 de lei. Conform principiilor Programului, statul finanţează 3.800 de lei din preţul unei maşini noi cumpărate de cel care şi-a dus la casat maşina mai veche de zece ani. Numărul maşinilor disponibile în cea de-a doua fază a fost de 20.000, cel programat iniţial, completat cu alte 7.936 care nu au putut fi vândute în prima fază.
Eşecul Programului este mai mult decât evident, având în vedere că statul îşi propusese pentru 2009 scoaterea din uz a 60.000 de maşini vechi. În cea de-a treia şi ul-tima etapă, desfăşurată între 1 septembrie şi 11 decembrie 2009, vor fi disponibile 28.529 de maşini pentru persoanele fizice şi alte 10.000 pentru persoanele juridice. Suma totală alocată de Fondul pentru Mediu în această a treia etapă este de 108.410.200 de lei, ea vizând doar clienţii persoane fizice.

Super-oferta Guvernului
În loc să recunoască eşecul sau cel puţin lipsa de sincronizare a Programului „Rabla”, ce a acţionat pro-ciclic, Guvernul României a apelat la o altă soluţie; acceptă casarea a trei rable pentru achiziţionarea unei maşini noi. Ministerul Mediului propune introducerea de vouchere cu valoarea de 3.800 de lei pentru casarea maşinilor mai vechi de zece ani, numărul maxim de astfel de bonuri ce vor putea fi folosite de acelaşi cumpărător fiind de trei. Tichetele valorice se vor obţine, susţin reprezentanţii ministerului, de către proprietarul unei maşini mai vechi de zece ani, care să fi fost înmatriculată în România înainte de 31 decembrie 2006 şi care să fi fost predată la casare. Proprietarul primeşte de la firma unde a casat maşina un certificat care să ateste distrugerea acesteia. „Tichetele valorice sunt destinate exclusiv cofinanţării achiziţiei unui autovehicul nou, putându-se utiliza în acest scop contravaloarea cumulată a unui număr de maximum trei tichete valorice, iar deţinătorul tichetului valoric poate fi altul decât proprietarul autovehiculului predat spre casare“, precizează oficialii ministerului. Firmele vor avea un regim special şi alte condiţii de eliberare şi folosire a voucherelor, ele neputând folosi voucherele persoanelor fizice la cumpărarea de maşini. Ministerul Mediului nu precizează dacă aceste modificări vor fi valabile încă din faza a treia a ediţiei 2009 a Programului „Rabla“, care a început la 1 septembrie, sau dacă intenţia este de a le introduce în program începând cu ediţia din 2010.

Tractorul şi „Rabla“
Programul „Rabla“ pentru tractoare şi maşini agricole presupune acordarea unei prime de casare de cel mult 5.000 de lei şi va putea fi accesat de persoanele fizice şi juridice care casează vehicule vechi, potrivit proiectului de lege pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea. Suma acordată de stat poate fi de maximum 5.000 de lei, fără ca aceasta să depăşească 50% din preţul de achiziţie al tractorului nou sau al maşinii agricole noi, în cazul persoanelor fizice. Aceeaşi sumă de 5.000 de lei va putea fi obţinută şi de persoanele juridice, cu condiţia ca prima de casare să nu depăşească 40% din preţul de achiziţie fără TVA al utilajului. Una dintre cele trei condiţii pe care trebuie să le întrunească cei care vor să beneficieze de prima de casare pentru tractoare şi utilaje agricole este înscrierea solicitantului la un producător validat, în vederea achiziţionării unui utilaj nou. De asemenea, solicitanţii trebuie să predea spre casare vehiculul vechi de cel puţin 10 ani şi să achiziţioneze un utilaj nou de la producătorul la care s-au înscris.

Franţa trece la uciderea treptată a Programului „Rabla“
Programul guvernului francez de susţinere a industriei auto prin oferirea de prime la casarea unui autovehicul vechi pentru cumpărarea unuia nou ar putea fi prelungit după luna decembrie, data-limită prevăzută iniţial, a declarat ministrul bugetului, Eric Woerth. „Încă mai discutăm această posibilitate şi sunt şanse mari ca programul să fie prelungit. Programul s-a bucurat de un succes uriaş“, a afirmat Woerth. Guvernul încearcă să evite închiderea bruscă a schemei, preferând o finalizare treptată, pentru a preveni apariţia unei noi crize în industria auto. Ministrul responsabil cu implementarea măsurilor guvernamentale de stimulare economică a declarat săptămâna trecută că programul „Rabla“ din Franţa a susţinut vânzarea a 330.000 de vehicule. Directorul executiv al Renault, Carlos Ghosn, a afirmat în luna iulie că încetarea acordării primelor de casare ar face ca 2010 să fie, pentru producătorii de autovehicule, un an la fel de dificil ca şi 2009.


Programul Rabla - A treia etapă

Noua etapă a programul Rabla, ce începe în luna septembrie vine cu o serie noi oportunităţi pentru cei care doresc să-şi cumpere o maşină nouă.

Autoutilitarele mici, leasing-ul, posibilitatea ca o persoană să cumpere mai multe maşini sau oportunitatea ca firmele să-şi caseze maşinile vechi şi să apară, alături de persoanele fizice, printre destinatarii programului "Rabla" sunt noutăţile celei de-a treia etape a acestuia, care începe marţi.

După ce, în primele două faze, românii nu au cumpărat decât puţin peste jumătate din maşinile disponibile la un preţ mai mic, cu o diferenţă de 3.800 de lei subvenţionată de stat în schimbul casării unei maşini mai vechi, etapa a treia a ediţiei 2009 a programului aduce o serie de noutăţi.

Astfel, potrivit mai multor acte normative intrate deja în vigoare, în program au fost introduse şi autoutilitarele uşoare, de până la 3,5 tone. O altă modificare este eliminarea condiţiei ca o persoană să nu poată cumpăra mai mult de o maşină prin programul "Rabla".

După mai multe consultări, necesare pentru a găsi o formulă care să nu treacă drept ajutor de stat, ministerul de resort a promovat un alt act normativ prin care 10.000 din totalul de 60.000 de maşini finanţate parţial de stat la cumpărare să fie destinate firmelor. Mai multe informaţii puteţi afla pe Mediafax.ro.

marți, 4 august 2009

Rabla 2009 se extinde şi pentru vehiculele utilitare in etapa a doua

În cea de-a doua etapă a Programului Rabla, ce va începe în jurul datei de 15 iunie, vor fi introduse autoutilitarele uşoare de până la 3,5 tone. În plus, o persoană va putea achiziţiona câte autoturisme doreşte, a declarat ministrul Nemirschi.

Astfel, etapa a doua a Programului Rabla 2009 prezintă două modificări. În primul rând, au fost introduse autoutilitarele uşoare de până la 3,5 tone. În al doilea rând, numărul de maşini care pot fi achiziţionate de o persoană nu mai este limitat la una singură, ci pot fi achiziţionate oricâte se doreşte, cu condiţia să se înscrie în condiţiile programului.

„Aceste două modificări vor intra în vigoare după ce, miercuri, voi introduce în şedinţa de Guvern o ordonanţă de urgenţă care să-mi permită să fac cele două modificări, pentru că trebuie să modific OUG 217. Aceasta se va întâmpla săptămâna viitoare şi bănuiesc că, undeva după data de 10-15 iunie, a doua etapă a programului va intra în funcţiune cu număr nelimitat de autoturisme şi cu autoutilitare uşoare.”

Intenţia ministrului este să scoată de pe piaţă 60.000 de rable, indiferent cu ce mărci sunt înlocuite, indiferent ce proprietari le vor avea şi le vor utiliza pe cele noi, a spus ministrul.

Persoanele juridice vor putea intra în program abia în etapa a III-a, ce va demara la 1 septembrie. Din punct de vedere al persoanelor juridice, aici lucrurile se duc un pic spre legislaţia europeană şi, având discuţii cu Consiliul Concurentei, aici trebuie aplicată schema de ajutor de stat, dar lucrul acesta se face în nişte etape.

„Însă el va fi fezabil şi va fi aplicat în a treia etapă. Suntem destul de avansaţi în discuţiile cu Consiliul Concurenţei, schema o s-o aplic pentru trei ani la persoanele juridice, asta înseamnă ca va fi valabilă pana în 2011. Din cota de 60.000 (de autovehicule - n.red.) vom face o alocare de 10.000 pentru persoanele juridice, diminuând astfel cota la 50.000 pentru persoanele fizice”, a mai spus Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

Rabla 2009 si pentru persoane juridice

Din a treia etapa a programului rabla 2009 si pana in anul 2011 Programul Rabla va mai suferi inca o modificare. Se vor aloca 10.000 de locuri si pentru persoanele juridice care vor sa isi inoiasca parcul auto. Aceasta decizie si aceea de a incadra si utilitarele in lista autovehiculelor care pot participa la program, vor ajuta multe compani sa isi schimbe flotele.

”Din cota de 60.000 (de autovehicule - n.red.) vom face o alocare de 10.000 pentru persoanele juridice, diminuând astfel cota la 50.000 pentru persoanele fizice”, a mai spus Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

luni, 29 iunie 2009

Programul rabla: Golf Last Edtion

Pret incepand de la 10.997 euro fara TVA

Prima de casare 3800 RON - se scade din pretul final al masinii

Dotari standard principale


DOTARI EXTERIOR

* Bare de protectie in culoarea caroseriei si bandouri laterale negre
* Culori standard: alb (B4-candywhite) sau albastru (D3-pearlblue)
* Fara inscriptionare cilindree (pentru 75 / 80 CP)
* Geamuri termoizolante in tenta verde
* Jante de otel 6J x 15 cu anvelope 195 / 65 R15
* Oglinzi exterioare si manere usi negre


DOTARI INTERIOR

* Bancheta rabatabila asimetric
* Bord cu turometru, vitezometru, indicator nivel combustibil, ceas digital
* si indicator temperatura exterioara
* Bricheta fata si scrumiere fata / spate
* Levier schimbator de viteze imbracat in piele (pentru 4Motion)
* Scaun sofer cu reglare manuala pe verticala
* Spatii depozitare plafon si in usi (pentru sticle de 1 l)
* Tapiterie scaune "Media" din stofa antracit (HA), latte macchiato (GC)
* sau light blue (GB)
* Torpedou cu sistem de racire interior


SIGURANA

* ABS - sistem electronic de antiblocare a rotilor
* Airbag frontal sofer si pasager cu posibilitatea dezactivarii airbag pasager
* Airbag cortina fata / spate, inclusiv airbaguri laterale fata
* Asistent urcare panta (pentru 1.4 TSI DSG 140 CP)
* Centuri de siguranta in 3 puncte pentru toate locurile, cu reglare pe verticala a celor din fata si sistem de avertizare sonora la centurile de siguranta sofer / pasager
* Cheie de contact cu imobilizator electronic
* Lampa ceata spate
* Oglinda retrovizoare interioara cu sistem manual antiorbire
* Prindere Isofix pentru 2 scaune copil pe bancheta din spate
* Roata de rezerva de uz temporar
* Sistem electronic pentru mentinerea stabilitatii masinii - ESP (inclusiv sistem de antiblocare a rotilor - ABS, sistem de "blocare electronica" a diferentialului - EDS, sistem de reglare a fortei de tractiune - ASR) si asistent de franare (pentru 4Motion si TSI DSG 140 CP)
* Triunghi reflectorizant
* Trusa medicala si stingator


TEHNICA

* Aer conditionat "Climatic" cu reglare semiautomata
* Antena cu amplificare electronica
* Easy-Entry (pentru 2 usi)
* Geamuri actionate electric
* Inchidere centralizata cu telecomanda, inclusiv buson rezervor actionat electric
* Lumini pentru citit fata
* Oglinzi exterioare reglabile electric, incalzite, cu sistem de semnalizare incorporat
* Oglinzi make-up stanga/dreapta
* Radio CD "RCD 210" cu functie MP3 si 4 incinte acustice
* Servodirectie electromecanica, reglabila in functie de viteza
* Stergator parbriz/luneta cu temporizator
* Volan in 3 spite, cu reglaj axial si vertical

Programul rabla: Polo happy

ret incepand de la 7.359 euro fara TVA

Prima de casare 3800 RON - se scade din pretul final al masinii

Dotari standard principale

DOTARI EXTERIOR

* Bare de protectie in culoarea caroseriei si bandouri laterale negre
* Caroserie in 4 usi
* Culori standard: alb (B4 - candywhite) sau albastru (E1 - summerblue)
* Jante din otel 5J x 14 cu anvelope 165/70 R14
* Geamuri laterale si spate termoizolante in tenta verde


DOTARI INTERIOR

* Bancheta spate pentru 3 locuri, rabatabila
* Bord cu turometru si ceas digital, iluminare albastra
* Bricheta si scrumiera in consola centrala
* Capitonaj usi din stofa
* Compartiment depozitare pe plansa de bord
* Tapiterie scaune "Select" din stofa antracit (KD)


SIGURANTA

* A treia lampa stop
* Airbag sofer si pasager
* Centuri de siguranta in 3 puncte pentru toate locurile fata / spate, cu reglaj pe verticala pentru locurile fata
* Cheie de contact cu imobilizator electronic
* Lampa ceata spate
* Oglinda retrovizoare interioara cu sistem manual antiorbire
* Roata de rezerva normala din otel
* Tetiere fata (2) / spate (3)
* Triunghi reflectorizant
* Trusa medicala si stingator


TEHNICA

* Aer conditionat "Climatic", cu reglare semi-automata
* Antena cu amplificare electronica
* Filtru de praf / polen
* Frane cu disc fata ventilate
* Lumini interioare fata cu functie de oprire si temporizare a luminii
* Luneta incalzita electric
* Oglinzi make-up stanga/ dreapta
* Oglinzi exterioare reglabile din interior, cu sistem de semnalizare incorporat
* Radio CD-player "RCD200", cu 4 incinte acustice
* Servodirectie electro-hidraulica, reglabila in functie de viteza
* Stergatoare parbriz / luneta cu temporizator
* Volan in 3 spite cu reglaj axial si vertical

Programul "Rabla"

marți, 16 iunie 2009

dacia tunning 4x4

dacia fara toba

dacia fara suspensii :D

Programul rabla: Dacia fara putere :))

Programul rabla: Dacia fara putere :))

o rabla,doua rable...

o rabla,doua rable...

Juma' de dacie - incredibil

Asa ceva mai rar, cred ca dacia din filmuletul urmator nici in Programul Rabla nu mai e acceptata!

sâmbătă, 6 iunie 2009

Programul Rabla 2009, salvarea companiilor auto!

Despre programul rabla 2009

Cei care doresc sa-si schimbe automobilul vechi (de minimum 10 ani, inscris in circulatie in Romania pana cel tarziu pe 31 decembrie 2006) cu unul nou, beneficiind de prima de casare de 3.800 lei, trebuie sa stie ca Programul Rabla 2009 se va derula in trei etape, dupa cum urmeaza:

Etapa I: 6 martie - 29 mai;
Etapa II: 1 iunie - 31 august;
Etapa III: 1 septembrie - 11 decembrie.

luni, 23 februarie 2009

Programul rabla 2009: Dacia de 5.000 de euro ajunge şi în România!

Dacia de 5.000 de euro ajunge şi în România. Producătorul local de maşini a decis să reducă preţurile cu 500 de euro la fiecare model, începând cu 2 martie, când începe programul Rabla. Această reducere, cumulată cu prima de casare de 3.800 de lei, echivalentul a 900 de euro, face ca preţul pentru cel mai ieftin Logan să fie de 5.000 de euro.

Automobile Dacia, cel mai important producător autohton de maşini, a anunţat că va reduce cu 500 de euro preţurile pentru toate modelele sale.

În urma acestei decizii, modelul Logan berlină cu motorizarea de bază de 1,4 litri şi 75 de cai-putere a ajuns să coste 5.900 de euro. Citeşte mai mult

vineri, 20 februarie 2009

sâmbătă, 14 februarie 2009

Firme înscrise în programul "Rabla" 2009

Firme înscrise în programul "Rabla" 2009

Cerinţele pentru a participa la această ediţie sunt:

- autoturism cu vechime mai mare sau egală cu 10 ani de la data fabricaţiei, aflat în stare de funcţionare, care conţine componentele esenţiale de funcţionare;

- cerere de scoatere (radiere) din circulaţie;

- contractarea unui vehicul nou, din rândul firmelor înscrise în acest program.

Se oferă:

- primă de casare de 3.800 RON, faţă de 3.000 cât era în anul 2008. Prima va fi scăzută din valoarea de achiziţie a autovehiculului nou.

Programul se va aplica până în data de 11 decembrie 2009, în limita a 228 milioane RON, fiind valabil doar pentru autovehicule, nu şi pentru camioane şi autovehicule grele.

Deocamdată informaţiile sunt neclare pentru multe dintre societăţi şi se aşteaptă publicarea în Monitorul Oficial a noii Ordonanţe din anul 2009, cu modificările menţionate de primul-ministru Emil Boc la finele lunii ianuarie.

Actualmente este în vigoare ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr 217 din 4 decembrie 2008 - pe care o puteţi consulta aici.

La momentul realizării acestui material, se estima că derularea concertă a programului "Rabla" va începe în prima parte a lunii martie 2009.

Societăţile agreate pentru programul "Rabla 2009" sunt (între altele):

- DACIA - dealer-i locali

- OPEL - dealer-i locali

- CHEVROLET - dealer-i locali

- PEUGEOT - dealer-i locali

- RENAULT - dealer-i locali

- SKODA - dealer-i locali

- VOLKSWAGEN - TESS BRAŞOV

- AUDI - TESS BRAŞOV

- FORD - ŢIRIAC AUTO BRAŞOV

- HYUNDAI - ŢIRIAC AUTO BRAŞOV

- MITSUBISHI - ŢIRIAC AUTO BRAŞOV


sursa: http://www.doctorfm.ro

Programul Rabla 2009 vine cu multe noutati

Editia 2009 a programului de reinnoire a parcului auto national, asa-zisul Program Rabla, va avea o serie de noutati fata de editiile precedente. Astfel, numarul de locuri a fost majorat la 60.000 (fata de 40.000, anul acesta). De asemenea, prima de casare a fost majorata de la 3.000 la 3.800 de lei. Progamul Rabla 2009 va avea o perioada de derulare extinsa, urmand sa se incheie in luna decembrie.

Procedura de inscriere a dealerilor ar putea suferi si ea modificari, toti dealerii interesati putand sa se inscrie direct, si nu neaparat prin intermediul importatorilor, cum era pana acum. In fine, una dintre cele mai importane noutati aduse de Programul Rabla 2009 este posibilitatea de inscriere a masinilor cu vechime minima de 10 ani, cu doi ani mai putin comparativ cu vechimea admisa pana acum.


sursa: http://www.24auto.ro/utile/Programul_Rabla_2009_vine_cu_multe_noutati.html

În Programul Rabla 2009 vor putea intra maşinile mai vechi de 10 ani

Guvernul a redus de la 12 la 10 ani vârsta maşinilor care pot fi schimbate cu altele noi pe baza primei de 3.800 de lei oferite de stat prin „Programul Rabla” 2009. Decizia a fost luată miercuri în ultima şedinţă a cabinetului Tăriceanu.


uvernul şi-a justificat decizia prin dorinţa de diminuare a poluării aerului în marile oraşe, cauzata de gazele de eşapament, "în scopul încadrării emisiilor în valorile-limită admise la nivel european pentru aerul ambiental".

Programul Rabla va începe la 1 ianuarie 2009, numărul total de locuri fiind de 60.000, faţă de 40.000 în acest an. Prima de casare a fost majorată la 3.800 de lei pe unitate, comparativ cu 3.000 de lei în 2008.

Astfel, fondurile totale alocate pentru programul de înnoire a parcului auto vor fi anul viitor de 228 de milioane de lei, se arată în ordonanţa de Guvern privind reluarea programului, publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit actului normativ, anul viitor nu vor fi scoase din uz camioane prin programul "Rabla", în pofida aşteptărilor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), care a propus Ministerul Mediului şi înlocuirea de autovehicule grele prin programul de înnoire a parcului auto.

În acest an, prin Programul Rabla 2008, au fost scoase din uz doar 30.466 de maşini din cele 40.000 alocate, în parte din cauza întârzierii demarării programului.

Programul Rabla 2009, salvarea companiilor auto!

Programul Rabla 2009 reprezinta o gura de aer, pentru companiile auto. Speriati ca la anul vor avea vanzari foarte mici, dealerii si producatorii de automobile se agata cu disperare de noua etapa a programului. Mai ales ca si Guvernul le intinde o mana.

Creste asadar numarul masinilor decontate de la 40.000 la 60.000 si in plus programul va incepe mult mai devreme, inca din luna ianuarie.

Anul acesta proiectul Rabla a avut start abia in iulie, iar un sfert dintre automobile nu au mai fost vandute. Asa ca Guvernul spera ca daca devanseaza momentul inceperii programului, romanii vor ajunge sa cumpere toate masinile, asa cum se intampla pe vremuri.

Pentru programul Rabla 2009 a fost alocata suma de 228 milioane de lei.

O alta noutate este cresterea primei de casare de la 3.000 la 3.800 de lei, iar masinile pot fi mai vechi de 10 ani, nu de 12 ca pana acum.

Pana ca romanii sa se inscrie in program, a inceput agitatia producatorilor auto. Administratia Fondului de Mediu a fost contactata deja de companii.

"Ne bucuram foarte mult si multumim practic Guvernului pentru aceasta initiativa. Este nevoie de acest program pentru ca, el a fost util si in 2008, dar in 2009 este un program absolut necesar pentru industria auto, pentru ai ajuta pe consumatori sa achizitioneze masini noi," este de parere Veronica Mircea, manager de vanzari Toyota.

Este de inteles: companiile ar putea sa dea prin programul Rabla mii de automobile, in conditiile in care vanzarile le-au tot scazut. Ca sa reuseasca si mai mult, unii producatori au pus la punct o strategie: "O sa participam la programul Rabla si o sa propunem maximum de masini cate sunt acceptate in program, adica 60.000," a declarat Cornel Manucu, manager vanzari Dacia-Renault.

In ceea ce-l priveste pe client, trebuie sa stie ca poate beneficia de prima de 3.800 de lei, dupa ce caseaza un automobil mai vechi de 10 ani, cu inspectia tehnica periodica valabila.

sursa: ProTV

Programul Rabla, care vizeaza inlocuirea masinilor mai vechi de 10 ani, se va derula in trei etape in acest an

Totodata cotele repartizate producatorilor vor fi ajustate de la o etapa la alta in functie de vanzarile realizate, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

"Saptamana viitoare voi avea o discutie finala cu producatorii si distribuitorii de masini, iar apoi programul Rabla va fi demarat. Deoarece sunt 60.000 de masini, care pot fi inlocuite in acest an, am decis ca programul se va derula in trei etape, cu cate 20.000 autoturisme pentru fiecare", a spus ministrul Mediului, citat de NewsIn.

El a adaugat ca nu vor mai fi acordate "cote anuale", ci dupa prima etapa, care va incepe pe la mijlocul lunii februarie, Ministerul Mediului va face o evaluare a rezultatelor si repartizarile se vor face cu precadere catre firmele participante la programul Rabla care vor avea cele mai mari vanzari.

Guvernul Boc a anuntat la finalul lunii ianuarie ca prima pentru casarea unei masini functionale mai vechi de zece ani creste la 3.800 lei, iar suma totala alocata pentru realizarea programului in 2009 va fi de 228 milioane lei.

In 2008, Guvernul a dat 91,4 milioane lei prin programul Rabla, reprezentand 76% din fondurile alocate pentru 2008. Anul trecut, guvernul alocase bani pentru scoaterea din circulatie a 40.000 de autovehicule mai vechi de 12 ani, dupa ce, in 2007, norma a fost de aproape 16.500 de masini.

Anul trecut, romanii au cumparat 8.813 masini Dacia prin programul Rabla, din cele 9.692 cate fusesera repartizate catre Automobile Dacia in 2008, potrivit datelor Administratiei Fondului de Mediu. Romanii au mai fost interesati sa-si schimbe masinile cu autoturisme Skoda, Seat, Audi, Volkswagen - 4.489, Opel si Chevrolet - 4.111, Renault si Nissan - 3.300, Hyundai - 1.821 si Fiat - 1.743.

Singurele firme care au reusit sa distribuie in 2008 toate masinile repartizate prin programul de inlocuire a parcului auto vechi au fost cele care au vandut autoturisme Daewoo - 1.946, Kia - 561, Mitsubishi - 108, Suzuki - 39, Seat - 27, Volkswagen - 22, Subaru - 2 si Honda - 1.

Sursa: Ziare.com
Related Posts with Thumbnails

DISCLAIMER

http://programulrabla.blogspot.com/ recunoaste faptul ca desi ne straduim sa facem o analiza cat mai precisa si mai corecta, nu putem verifica fiecare lucru care este postat. Ceea ce se posteaza poate intra la categoria fapte reale, speculatii sau zvonuri. Noi gasim imagini pe web care nu sunt protejate de copyright si apar in/pe site-urile cu acess liber, sau primite de la useri si prieteni. Daca orice povestioare sau imagini care apar pe site sunt in contradictie cu legea copyright-ului, va rugam sa ne trimite-ti un mail pe adresa contact[@]hotandfun.info noi vom inlatura acea informatie cat de curand posibil.